Deprem Öncesi Alınacak Önlemler

Deprem çantası ve acil durum kiti hazırlanmalı.

Deprem sonrası dışarı çıktığınızda hayatınızı idame ettirecek şekilde bir çanta planlayın. Çok ağır bir çantanın dışarı çıkışınızı zorlaştıracağını unutmayın. Sırt çantası olmasına özen gösterin.

Yatağınızın yanında el feneri ve alın feneri, pil, düdük, bir miktar para bulundurunuz. Dışarı çıkarken kullanacağımız alın feneri ile iki elimiz boşta kalacak ve daha rahat hareket edebileceksiniz.

 

İlk yardım çantası hazırlayınız. Ulaşılabilir bir yerde ve hazır olmasını sağlayınız. Yılda iki kez tüm ilk yardım malzemelerinizi kontrol ederek değiştiriniz.

Bir ilk yardım çantasında bulunması gerekenler;

İlaçlar; oksijenli su ve tentürdiyot, antibiyotik merhem, aspirin, ağrı kesiciler, ishal ilaçları, göz damlası, soğuk algınlığı ve öksürük ilaçları, haşere ilacı, kulak ve burun damlası, deri için dezenfektan (mikrop öldürücü) ilaç (püskürtme), aile fertlerinin kullanmak zorunda olduğu ilaçlardan, kullananlar için yedek numaralı gözlük, vitamin, bir kalıp sabun.

Tıbbi malzemeler; yara bandı, kauçuktan yapılmış ameliyat eldiveni, ameliyat maskesi, tekli sargı, kelebek sargı, gazlı bez, ilaç sürmeye veya yara temizlemeye yarayan pamuk parçaları, yapışkan bant, sterilize sargı bezi, kırıklar için malzeme, eşyaları dezenfekte etmek için %10 çamaşır suyu içeren şişe (püskürtmeli), termometre, ilk yardım el kitabı.

 

Evlerde ve iş yerlerinde alınacak tedbirler

Üzerinize düştüğü zaman tehlike yaratabilecek vitrin, kitap rafları, gardırop, portmanto, dolaplar, resimler, aynalar vb. eşyaları sağlam bir şekilde duvarlara tutturunuz. Tavanlarda büyük avizeler varsa bunları daha sade olanlarıyla değiştiriniz. Asma katlar, borular, şofbenler, kalorifer petekleri, tabelalar ve aydınlatma elemanları gibi yapısal olmayan, ancak bir deprem sırasında zarar görebilecek ve zarar verebilecek unsurlar deprem olasılığı düşünülerek binaya sabitlenmeli.

Yatak, kanepe ya da insanların oturabileceği yerlerde, üstünüze düşebilecek türden eşyalar bulundurmayınız.

Camların kırılması olasılığına karşılık yatağınızı pencerelerden uzağa yerleştiriniz.

Büyük ya da ağır objeleri rafların en alt kısımlarına yerleştiriniz. Mutfak dolaplarının üst gözlerinde bulunan, çelik tencere, cam kavanoz gibi tehlike yaratabilecek cisimleri mutfak tezgâhlarının altına yerleştiriniz. Böylece deprem esnasında bu objeler üzerinize düşmez.

Vitrinlerde bulunan cam gibi kırılabilecek objeleri dolapların en altına yerleştiriniz.

Yanabilme özelliğine sahip ürünleri, kilitleri olan dolapların içerisinde tutunuz.

Her odada yaşam boşluğu oluşturabilecek uygun eşyalar bulundurunuz. Güvenli yerleri belirleyin. Bunlar iç duvarlar ya da dayanıklı masalar olabilir. Bu yerleri aklınızda daima bulundurunuz.

Binanızın depreme dayanıklı olup olmadığını kontrol ettirin.

Alt yapı hasarlarını önlemek için çalışmalar yapın. Doğal gaz, su, elektrik, kanalizasyon vb. alt yapı tesisatlarını belli dönemlerde kontrol edin. Olası gaz ya da su sızıntısı için esnek boruları tercih ediniz, çünkü bunlar kırılmaya daha dayanıklıdırlar.

Yanma riski taşıyan elektrik kablolarının ve gaz bağlantılarının düzgün olduğundan emin olunuz ve periyodik kontrollerini yaptırınız.

Su ısıtıcısının, buzdolabının, ocağın ve gaz bağlantısı olan cihazların duvara ve yere bağlı ve sabit olduğundan emin olunuz. Tüp gazla çalışan banyo şofbenlerini kullanmadığınız zamanlarda kapalı tutunuz.

Bulunduğunuz yerde bina giriş kapılarının dışarı açılmasını sağlayın. Çünkü içeri doğru açılan kapılar panik sırasında sıkışmalara neden olmaktadır.

Binada hasarlar varsa, tavanda ve temelde derin çatlaklar varsa, uzmanlara kontrol ettirerek zarar gören yerleri tamir ettiriniz. Depremin tetikleyebileceği sel, heyelan ve yangın gibi tehlikelere karşı önlem alınız.

Evinizde, işyerinizde ve okulunuzda jeneratör varsa, bunların otomatik olarak devreye girmesini önleyin.

Evinizde de yangın tüpü bulundurunuz.

Deprem sırasında nasıl davranacağınızın, önlemlerin, hazırlık, müdahale ve iyileştirme çalışmalarının her biri için ayrı planlar yapın. Bulunduğunuz binadan dışarıya çıkacaksanız, nasıl çıkacağınızı, nereden çıkacağınızı, en kısa yolu tespit ederek ve kaç saniyede dışarıya çıkabileceğinizi deneyerek öğreniniz ve dışarı çıktığınızda nerede toplanacağınızı önceden belirleyin. Yakınlarınızla nasıl iletişime geçebileceğinizi ve diğer insanların da alacakları bireysel önlemleri belirleyin. Tahliye planları için farklı senaryolar uygulayın.

Yapmış olduğunuz planı, çeşitli aralıklarla deprem tatbikatları yaparak pekişmesini sağlayın. Böylece deprem sırasında ve sonrasında nasıl hareket edeceğiniz alışkanlık haline gelmiş olur. Tespit edilen aksaklıkları düzeltiniz.

Ailenizin ve yakın çevrenizin, en azından temel yaşam desteği verebilecek ilk yardım eğitimi almasını sağlayın.

 

Scroll to Top