1509 Büyük İstanbul Depremi Küçük Kıyamet

10 Eylül 1509 saat 22:00 de Adalar önünde deprem meydana gelmiş. Bu deprem halk arasında Küçük Kıyamet olarak adlandırılmıştır. Depremin büyüklüğü 7.4 den daha büyük olduğu değerlendirilmektedir.

İstanbul’un o zamanki nüfusu 160 bin kadar olup, bu deprem nedeniyle 5-6 bin kişi ölmüş. İstanbul’da büyük hasarlar meydana gelmiş, Fatih Cami ve Galata Kulesi önemli hasarlar görmüş. Tarihsel belgelerde, İstanbul’da hasara uğramayan hiç bir evin kalmadığı görülmüştür.

Şehir surları da oldukça büyük hasara uğramış, Eğrikapı’dan Yedikule’ye kadar yıkımlar oluşmuş. Edirne Kapısı, Silivri Kapısı ve Yedikule gibi ana giriş kapıları ağır hasara uğramıştır. İshak Paşa Kapısı, Topkapı Sarayı duvarlarının Hastalar Kapısı ve Kayıklar Kapısı arasında yıkıldığı gözlenmiştir. Söz konusu duvarlara yakın birçok evin denize battığı görülmüştür.

Sultan Beyazıt (İmaret) camisi, medreseler, birçok kervansaray, hamam, mescit, Karaman pazarındaki birçok iş yeri, Davud Paşa mescidi, St. John Theologos kilisesi, Dikilitaş, Beşiktaş gibi birçok bölgede hasarlar meydana gelmiş. Anadolu Hisarı, Yoros Kalesi, Boğaziçi, Rumeli Hisarı, Kızkulesi, Haliç ağır hasar görmüş. Heybeliada ve Burgaz adasında birçok cami ve kilise ağır hasar görmüş. Çekmece’de bazı köprüler, duvarlar ve Silivri kalesi hasara uğramış.

Gelibolu’dan Edirne’ye kadar birçok yerleşim birimindeki yapılar ağır hasar görmüş ve özellikle Çorlu halkı depremden sonraki korkudan dolayı iki ay kadar yeni yapılan evlere girmemiş. Bursa şehrinde kısmen hasar gözlenmiş ve İznik’teki bazı yapılar depremden sonra tamir edilmiş. Bolu şehrine ait surlar ve kuleler yıkılmış, fakat ölüm gözlenmemiş.

Artçı depremler aylarca sürmüş. (En önemlileri: 23 Ekim 1509; 16 Kasım 1509; 10 Temmuz 1510 ve 26 Mayıs 1511).

Depremden sonra, 66.000 işçi ve 3.000 ustabaşı ile yeniden imar işleri başlatılmış ve 1510 yılı ilk dönemlerinde hasarlar onarılmış. Halktan deprem için özel bir vergi toplanılmış.

Scroll to Top